Over het Chinese bedrijf Huawei

Hoewel Chinese bedrijf Huawei al tientallen jaren bestaat, hadden de meeste consumenten er tot voor kort nog nooit van gehoord.
Maar het Chinese bedrijf heeft grote plannen voor de Europese energiemarkt. Huawei is al jaren een leidende speler in de telecom branche. Het bedrijf heeft 170.000 medewerkers en activiteiten over de hele wereld. Het bedrijf is een belangrijke aanbieder van ICT oplossingen in meer dan 140 landen. 1/3 van de wereldbevolking communiceert via apparatuur van Huawei. Waar komt Huawei vandaan, wat moeten we van het bedrijf denken en hoe spreek je die naam eigenlijk uit? Vamat beantwoordt de belangrijkste vragen over het bedrijf.

Hoe-ah-wei: whats’s in the name?

De naamkeuze van Huawei lijkt op het eerste gezicht wat ongemakkelijk. Andere Chinese bedrijven hebben vaak namen die voor buitenlanders beter uit te spreken zijn, maar Huawei bleef ondanks zijn moeilijke naam bij het origineel. Om zijn naam in alle landen toch begrijpelijk te houden, past het de uitspraak per land aan. In verschillende filmpjes toont het bedrijf hoe je zijn naam uitspreekt in bijvoorbeeld het Engels en Nederlands. ​

De Chinese naam wordt ongeveer uitgesproken als gwah-weej. In het Engels voert Huawei de uitspraak wah-way en in Nederland is de officiële uitspraak hoe-ah-wij. Per land is de naam van Huawei dus behoorlijk anders.

Een korte geschiedenis

Huawei is in 1988 opgericht door de Chinese zakenman Ren Zhengfei. Het bedrijf begon telefoonapparatuur voor bedrijven te verkopen. In zijn eerste tien jaar groeide het bedrijf zo uit tot één van de grootste leveranciers van netwerkapparatuur voor telefoonsystemen in China. Eind jaren 90 begon Huawei ook gsm-technologie te ontwikkelen.

Tegelijk begon het zich voor het eerst naar het buitenland uit te breiden en opende het onderzoekscentra in onder meer Zweden en de VS. In 2004 betrad Huawei ook op grote schaal de Nederlandse markt. Het tekende onder het toeziend oog van minister-president Balkenende en de Chinese premier Wen Jiabao een contract voor het leveren van apparatuur voor het 3G-netwerk van Telfort. Dat netwerk maakt nu deel uit van het 3G-netwerk van KPN.